Su Kabağı Lamba Yapımı

İçindekiler (Başlıklara tıklayarak okumak istediğiniz bölüme kolayca ulaşabilirsiniz.)

Su kabağı lamba yapımı ile ilgili detaylı bir yazı hazırlamaya Fethiye tatili esnasında karar verdim. Daha önce su kabağı lambalarına Bodrum ve Bozcaada’da da rastlamıştım, ama bu kadar ince işçiliğe sahip motiflerle ilk kez Fethiye Ölüdeniz’de karşılaştım. Her bir su kabağı motifine ayrı ayrı aşık oldum. Nasıl yapıldığını merak ettim. Tezgah açan ustaları izledim, su kabağından lamba yapmanın inceliklerini dinledim. İstanbul’a döner dönmez de sizlere anlatmak istedim 🙂

su-kabagi-lamba-yapimi

Su Kabağı Nedir?

Kabakgillerden olan su kabağı tek yıllık bir bitkidir. Süs kabağı ve asma kabağı olarak da bilinir. Farklı şekil ve boyarda türleri olan su kabağının genellikle sap kısmı dar, alt kısmı ise geniştir.

Su Kabağı Lambası Nasıl Yapılır?

Öncelikle yapacağınız tasarıma uygun su kabağını seçmelisiniz. Avize ya da abajur için farklı boyutlarda su kabağı kullanmanız gerekecektir. Daha sonra seçtiğiniz su kabağını temizlemelisiniz. Bunun için su kullanmanız yeterlidir. Zımpara yerine bulaşık teliyle kabağın yüzeyini iyice ovduktan sonra kuruması için beklemeye bırakın.

Sıra geldi su kabağının üzerine desen çizmeye. Bu kısımda tamamen özgürsünüz. Bir kalem yardımıyla istediğiniz her şeyi kabağın yüzeyine çizebilirsiniz. Minyatürden tutun da portreye kadar…

Sonra desenlerin üzerinden ince uçlu küçük matkapla delikler açın. Delikler açıldıktan sonra isterseniz süslemek için boncukları bu deliklere monte edebilirsiniz. Ya da tamamen sade şekilde bırakabilirsiniz. Zaten ampul ve elektrik aksamını yerleştirip ışığı yaktıktan sonra bu haliyle bile çok güzel olduğunu fark edeceksiniz. 🙂

su-kabagi-lamba-modelleri

Su Kabağı Boyama

Su kabağı lambasını tamamladıktan sonra uzun ömürlü olması için vernik ve cila atmanız gerekir. Ancak ben doğal rengi yerine farklı renklerde boyamak istiyorum derseniz, o zaman da su bazlı boyalar yardımı ile su kabağı lambanızı renklendirebilirsiniz. Bu sefer de verniği boyama işleminden sonra uygularsınız.

Avize, abajur ya da fener olarak değil de su kabağını sadece dekoratif bir süs olarak kullanmak isterseniz de yine temizleme işleminin ardından istediğiniz şekilde ve renklerde su kabaklarını boyayabilirsiniz.
su-kabagi-avize

Yazar Hakkında

Ülviye Suna
Ülviye Suna
Merhaba, ben Ülviye. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde SEO uzmanı olarak çalışıyorum. Yazı yazmayı, hayvanları, denizi ve dekorasyonu çok seviyorum. Bir kuşum, bir salyangozum, bir de kitabım var. (https://www.kitapyurdu.com/kitap/neden-dogurmuyorum-/650183.html)
Sevdiğim, beğendiğim şeyleri takip için hesaplarımı ziyaret etmeyi unutmayın 🙂

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

close