- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler (Başlıklara tıklayarak okumak istediğiniz bölüme kolayca ulaşabilirsiniz.)
- 1. Dekorasyon Tarzınıza Uygun Seçimler Yapın
- 2. Mobilya Seçimine Özen Gösterin
- 3. Kumaş ve Desen Seçiminde Uyumu Yakalayın
- 4. Renklerde 60-30-10 Kuralını Kullanın
- 5. Fonksiyonelliği de Önemseyin
- 6. Alanın Genişliğine Uygun Seçimler Yapın
- 7. Saklama Çözümlerine Önem Verin
- 8. Zemin ve Halı Seçimini Önemseyin
- 9. Aynanın Sihrini Kullanın
- 10. Aydınlatma Seçimine Dikkat Edin
- 11. Dekoratif Aksesuarlardan Destek Alın
- 12. Kişisel Dokunuşlarla Son Noktayı Koyun
Yemek odası dekorasyonu çoğunlukla salona uyum sağlayacak şekilde tasarlanır. Salonda ağırlıkta kullanılan renklere ya da stile yakın yemek odası takımı seçimi yapılır. Sevdiklerimizle özenle hazırladığımız lezzetleri paylaştığımız, sıcak sohbetlere şahitlik eden bu alanın tasarımı farklı unsurlara dikkat etmeyi de gerektirir.
Bu yazıda yemek odası dekorasyonu nasıl yapılır sorusuna cevap verirken modern yemek odası takımları başta olmak üzere hem oturma odanıza eşlik edecek hem de uzun yıllar modası geçmeyecek birbirinden farklı tasarımları keşfedeceğiz.
İşte yemek odası dekorasyonunda dikkat edilmesi gereken ve evinize estetik bir dokunuş katarken aynı zamanda fonksiyonelliği de ön planda tutmanıza yardımcı olacak 12 nokta:
1. Dekorasyon Tarzınıza Uygun Seçimler Yapın
Yemek odası dekorasyonuna başlarken ilk olarak bir dizayn ve tasarım stili belirlemek önemlidir. Eğer sıfırdan ev döşeme aşamasındaysanız tarzını belirlemek adına internetten bol bol dekorasyon fotoğraflarına bakarak beğendiklerinizden yola çıkabilirsiniz. Dekorasyon tarzınızı bilmiyorsanız yemek odası dekorasyonu nasıl yapılır sorusunu size uygun şekilde cevaplandırabilmek için 9 Soruda Dekorasyon Stilini Keşfet testini de yapabilirsiniz. Son olarak mobilya aldığınız firmanın danışmanlarından görüş alarak doğru yemek odası takımı seçimi yapabilirsiniz. Hangi mobilya firması mimari danışmanlık veriyor öğrenmek için de ilgili yazımı okuyabilirsiniz.
Sonuca göre klasik, modern, vintage, country, rustik veya minimalist gibi farklı tarzlar arasında tercih yaparak işe başlayabilirsiniz. Eğer salon dekorasyonunuzu tamamladıysanız, bu alandaki seçimlerinizden yola çıkarak daha başarılı sonuçlar elde edebileceğinizi de hatırlatmak isterim.
2. Mobilya Seçimine Özen Gösterin
Yemek odasının en önemli mobilyası masa ve sandalyelerdir. Tarzınızı belirledikten sonra buna uyum sağlayacak malzemelere yönelebilirsiniz. Örneğin beyaz yemek masası country stiline yakışırken, metal sandalyeler daha modern ve endüstriyel stile hitap edecektir.
Ahşabın meşe mi mdf mi olduğu ya da lake mi ham halde mi olması bile yemek odası mobilyalarının kalitesini ve ortama katacağı havayı belirleyecektir. Fikir vermesi açısından;
- Ahşap masalar; sıcak ve doğal bir atmosfer yaratır.
- Metal masalar; modern ve endüstriyel bir hava katar.
- Klasik sandalyeler; zarif ve sofistike bir görünüm sağlar.
- Modern sandalyeler; minimalist ve çağdaş bir dokunuş katar.
- Banklar, daha genç ve dinamik bir yemek odasu dekorasyonu yapmanıza yardımcı olur.
Ek olarak yemek odası takımını aldığınız marka da oldukça önemlidir. Markanın güvenilirliği, kaliteli tasarımlar sunup sunmaması ya da verdiği garanti süresi ve satış sonrası hizmet anlayışı yemek odası mobilyası seçiminde bir kriter olarak eklenebilir.
İnegöl Mobilyası olan İnebella evinizin tüm odaları için farklı tarzlara hitap eden seçenekler sunuyor. İnegöl yemek odası modelleri için de markanın ürünlerini incelemenizi tavsiye ederim.
İşte modellerden bazıları:
3. Kumaş ve Desen Seçiminde Uyumu Yakalayın
Yemek odası dekorasyonunda kumaş ve desen seçimi, genel atmosferin ve stilin tamamlanmasında büyük rol oynar. Sandalyelerinizin kumaşından perdelerinize, halılardan aksesuarlarınıza kadar her detay, odanın genel uyumunu ve estetiğini belirler.
Kumaş seçimi, hem görünüm hem de kullanım açısından önemlidir. Yemek odasında tercih edilecek kumaşlar hem şık hem de dayanıklı olmalıdır. Kolay temizlenebilir microfiber kumaşlar, özellikle yemek sırasında oluşabilecek dökülmeler için idealdir. Ancak daha ihtişamlı klasik bir yemek odası dizaynı için kadife kumaşlı sandalyeler ve fon perdeler de tercih edilebilir.
Eğer yemek alanında kumaşta desenlere yer vermek istiyorsanız; büyük desenlerin odak noktası oluşturmanıza, küçük ve ince desenlerin ise daha sofistike bir hava yaratmanıza yardımcı olacağını unutmayın.
4. Renklerde 60-30-10 Kuralını Kullanın
Yemek odası dekorasyonunda renk seçimi oldukça önemlidir. Sıcak tonlar, misafirlerin kendilerini rahat hissetmelerini sağlar. Beyaz ve pastel tonlar ise daha geniş ve aydınlık bir ortam yaratır.
Ancak salonda yer alan yemek odasını dekore ederken 60-30-10 kuralını işleterek mükemmel renk uyumunu yakalayabilirsiniz. 3 farklı rengi belirtilen oranlarda kullanmayı tercih ederek göz yormayan bir oda tasarlayabilirsiniz.
5. Fonksiyonelliği de Önemseyin
Yemek odası, sadece estetik değil aynı zamanda fonksiyonel de olmalıdır. Kullanılacak mobilyaların yerleşimi, yemek servisini kolaylaştıracak şekilde planlanmalıdır. Ayrıca, oturma düzeni misafirlerin rahatça hareket edebileceği şekilde tasarlanmalıdır.
Aynı şekilde yemek odası mobilyası seçiminde de açılır kapanır, katlanır özelliklere sahip fonksiyonelliği ön planda tutan tasarımlara odaklanabilirsiniz.
6. Alanın Genişliğine Uygun Seçimler Yapın
Yemek odası dekorasyonu nasıl yapılır sorusuna en doğru yanıtı verebilmek için odanın boyutu da oldukça önemlidir. Yemek odanızın genişliğine göre mobilya ve dekorasyon seçimleri yapmak, alanı en verimli şekilde kullanmanızı sağlar. Küçük bir yemek odasında daha kompakt ve çok işlevli mobilyalar tercih edilmeli, açık renkler ve aynalar kullanılarak mekanın daha geniş görünmesi sağlanmalıdır.
Geniş yemek odalarında ise büyük ve gösterişli mobilyalar, rahat oturma alanları ve geniş dekoratif unsurlar kullanarak mekanı doldurabilirsiniz. Her iki durumda da, alanın rahat ve ferah kalmasına özen göstermek önemlidir. Mobilya yerleşimi ve aksesuar seçimlerinde odanın boyutlarını dikkate almak, hem estetik hem de fonksiyonel bir dekorasyon sağlayacaktır.
7. Saklama Çözümlerine Önem Verin
Geniş yemek odalarında büfeler veya konsollar, yemek takımlarını ve diğer aksesuarları saklamak için idealdir. Misafirlerinizin yanından ayrılmadan sunum için gerekli olan eşyaları sağlayabilirsiniz.
Küçük yemek odalarında ise duvar rafları veya dolap içi organizatörler kullanabilirsiniz.
8. Zemin ve Halı Seçimini Önemseyin
Yemek odası dekorasyonunu tıpkı bir salon gibi düşünüp tasarlamak gerekir. Bu sebeple zemin seçimi de önemli bir unsurdur. Parkede ahşap zeminler sıcak bir his yaratırken, fayans veya mermer zeminler daha modern ve temiz bir görünüm sağlayacaktır.
Yemek odası halısı seçimi ise hem mobilyalarla hem oturma alanındaki halılarla ahenk içinde olmalıdır. Aynı zamanda leke tutmayan halı ya da kilimlerin tercih edilmesi de temizlik ve uzun ömürlü kullanım için daha doğru olacaktır. Toz tutan pelüş, uzun tüylü halılardan uzak durmanızı öneririm.
9. Aynanın Sihrini Kullanın
Aynalar, yemek odası dekorasyonunda hem dekoratif hem de işlevsel bir role sahiptir. Aynaların odayı daha geniş ve ferah gösterdiğini bilmeyen yok artık. Ancak sofranızı daha büyük ve zengin göstereceğini aynı zamanda TV izlemek için de aynadan destek alınabileceğini hatırlatmak da fayda var.
Ayna seçimine gelince, büyük boyutlu aynaları daha uzun masaların olduğu yemek odaları için tercih edebilirsiniz veya birkaç küçük ayna kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Küçük alanlarda ise çerçevesiz vet ek parça ayna seçimi bütünlüğü bozmayıp genişlik algısı yaratacağı için daha uygun olacaktır.
10. Aydınlatma Seçimine Dikkat Edin
Yemek odasında doğru aydınlatma, hem atmosferi belirler hem de yemeğin keyfini artırır. Avizeler, masa lambaları veya sarkıt lambalar tercih edilebilir. Özellikle masanın üzerine asılan şık bir avize, odanın odak noktası haline gelebilir.
Yemek odası için aydınlatma seçerken de mobilyaların malzemesine uyumlu, renkleri tamamlayacak alternatiflere yönelmeniz gerekir.
11. Dekoratif Aksesuarlardan Destek Alın
Dekoratif aksesuarlar, yemek odası dizaynına kişisel bir dokunuş katar ve odanın atmosferini tamamlar. Örneğin yemek alanına çiçek veya farklı bitkiler koyarak doğal ve sıcak bir atmosfer yaratabilirsiniz. Vazolar, dekoratif tabaklar yine masanın, konsol ya da büfelerin üzerinde kullanabileceğiniz aksesuarlar olabilir.
Duvarlara ayna dışında tablolar, çini tabaklar, makrome süsler vb. asarak boş duvarı doldurabilirsiniz.
Ek olarak mumlarla romantik bir atmosfer yaratabilir ve misafirlere sıcak bir karşılama yaşatabilirsiniz.
12. Kişisel Dokunuşlarla Son Noktayı Koyun
Yemek odası dekorasyonunda kişisel dokunuşlar, alanın size özel ve benzersiz olmasını sağlar.
Aile fotoğrafları, kişisel koleksiyonlar veya el yapımı aksesuarlar kullanarak yemek odanızı daha sıcak ve davetkar bir hale getirebilirsiniz.
Yazar Hakkında
-
Merhaba, ben Ülviye. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde SEO uzmanı olarak çalışıyorum. Yazı yazmayı, hayvanları, denizi ve dekorasyonu çok seviyorum. Bir kuşum, bir salyangozum, bir de kitabım var. (https://www.kitapyurdu.com/kitap/neden-dogurmuyorum-/650183.html)
Sevdiğim, beğendiğim şeyleri takip için hesaplarımı ziyaret etmeyi unutmayın 🙂
Son Yazıları
- Mutfak DekorasyonuTemmuz 24, 2024İntema Mutfak: Tasarım Mutfaklarda Ergonomik Çözümler
- AstrolojiTemmuz 23, 2024Merkür Retrosu Burçlara Etkileri | 4-29 Ağustos Merkür Retro
- Dekorasyon StilleriTemmuz 6, 2024Eklektik Tarz Nedir? Eklektik Dekorasyon Örnekleri
- Dekorasyon ÖnerileriHaziran 30, 202412 Adımda Yemek Odası Dekorasyonu Nasıl Yapılır?