- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Aslında hepimizin bildiği bir şey shibori. Bir diğer adı “batik boyama”. Ancak ben shibori tabirini yeni duydum. 🙂 Biraz araştırdım “shibori nedir, ne demektir, nasıl yapılır” diye. Bunları sizlerle de paylaşmak istedim. Hemen shibori hakkında öğrendiklerimi sizlere aktarmak ve dekorasyonda shibori’yi nasıl kullanabileceğinizi fotoğraflarla anlatmak istiyorum.
Shibori, Japon kökenli bir kumaş boyama sanatı. 8. yüzyıldan beri kullanılan bir sanat shibori. Shibori’nin birçok farklı tekniği bulunuyor. Miura, kumo, nui, kanoko, arashi, itajime Japonlu kumaş boyama sanatının farklı tekniklerinin isimleri.
Kısaca “shibori nasıl yapılır” sorusuna cevap verecek olursak kumaşların farklı katlamalar yapıldıktan sonra boyanmasıdır. Boyamadan sonra ortaya birbirinden farklı desenler ortaya çıkmaktadır. Kumaşın katlanışına göre ortaya çıkan desenler eşsizdir. Bir sonraki uygulamada aynı deseni elde etmek imkansızdır.
Shibori deyince akla gelen ilk renklerden biri indigodur. Belki de beyaza en çok yakışan renklerden biri olduğu için indigonun shibori’de çokça kullanıldığını görüyoruz. Ancak pembe, turuncu, yeşil gibi pek çok farklı renkle de yapılmış shibori uygulamaları görmek mümkündür.
Dekorasyonda shibori’nin nasıl kullanıldığına gelince, tekstil ürünlerinin bulunduğu her alanda shibori’yi görebiliriz. Halıdan perdeye, kırlentten nevresime, koltuktan masa örtüsüne kadar çok farklı alanlarda kullanılarak dekorasyona dahil edilebilir shibori.
Shibori daha çok ipekli ve pamuklu kumaşlarda kullanılır.
***
Dilerseniz fotoğraflar üzerinden batik boyama olarak bildiğimiz shibori tekniğinin dekorasyonda nerelerde kullanıldığına göz atalım.
Yazar Hakkında
-
Merhaba, ben Ülviye. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde SEO uzmanı olarak çalışıyorum. Yazı yazmayı, hayvanları, denizi ve dekorasyonu çok seviyorum. Bir kuşum, bir salyangozum, bir de kitabım var. (https://www.kitapyurdu.com/kitap/neden-dogurmuyorum-/650183.html)
Sevdiğim, beğendiğim şeyleri takip için hesaplarımı ziyaret etmeyi unutmayın 🙂
Son Yazıları
- Dekorasyon HaberleriAralık 6, 2024Pantone: 2025: Yılın Rengi Mocha Mousse
- Dekorasyon ÖnerileriKasım 20, 2024Minimalist Evlerde Doğru Halı Seçimi Nasıl Olmalıdır?
- Kendin YapKasım 20, 2024Yılbaşı Hediye Paketi Nasıl Yapılır? | Yılbaşı Paket Süsleri
- Kendin YapKasım 20, 2024Yılbaşı Kapı Çelenkleri: Yılbaşına Özel Kapı Süsleme Fikirleri
1 Yorum
Makale için teşekkürler. Tekstil yüzeyler dışındaki yüzeylerde de kullanılabileceğini farkettim.