- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler (Başlıklara tıklayarak okumak istediğiniz bölüme kolayca ulaşabilirsiniz.)
Bu sefer dekorasyon üzerine değil de daha teknik bir yazı ile karşınızdayım. Benim gibi blog açıp farklı konularda bilgi ve tecrübelerini paylaşmak isteyenler için “blog nasıl açılır” sorusuna adım adım, tane tane, olabildiğince kısa ve anlaşılır şekilde cevap vermeye çalışacağım.
Eğer blog açma, hosting alma, tema kurma gibi konuları hızlı bir şekilde geçip hemen blog yazmaya başlamak istiyorsanız teknik danışmanlık hizmeti için ulviyeucuncuoglu@gmail.com adresi üzerinden bana mail atabilirsiniz. 🙂
Ancak blog oluşturma düşündüğünüz kadar zor bir şey değil. Dilerseniz hızlıca giriş yapalım.
Yeni Başlayanlar için Blog Açma Rehberi
İster kişisel blog açmak, isterseniz de haber ya da forum sitesi kurmak isteyin; hepsinde izlemeniz gereken yol aynıdır aslında.
Bu sebeple kendi blogunu oluşturmak isteyenlerin yanı sıra internette farklı bir web sitesi açmak isteyenlerin de faydalanabileceği ipuçları ve önerilerin yer aldığı bir başlangıç rehberi olduğunu belirtmek isterim.
Kısacası bir web sitesi açmak isteyen herkes yararlanabilir.
Bu bölümde “blog nasıl açılır” sorusuna cevap vermeden önce neden blog açmanız gerektiğini ve blog oluşturduktan sonra neleri nasıl yapabileceğinize değineceğim.
Blog Nedir?
Kelime anlamı “günlük paylaşım sitesi” olan blog, bir internet sitesinde belli konularla ilgili yazı, görsel, video gibi içerikleri paylaştığımız sitelere verilen genel addır.
İnternet günlüğü olarak da bilinen blogda istediğiniz gibi paylaşımlar yapabilirsiniz. Teknolojiden bilime, film önerilerinden kitap yorumlarına, yemek tariflerinden hayvanlarla ilgili konulara kadar aklınıza gelebilecek geniş bir yelpazede blog yazıları yayınlayabilirsiniz.
Örneğin dekorolog.com bir blogdur, dekorasyon blogudur. Sadece dekorasyon üzerine yayınlar yaptığım için niş bir blog olarak tanımlayabiliriz. Ancak siz farklı bir konuya ya da birden çok konuya blogunuzda odaklanabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış.
Kime Blogger Denir?
Blogger düzenli olarak blog yazan kişilere denir.
Bloglama işini düzenli olarak uzun süre devam ettirdiğiniz takdirde ve belli bir okuyucu kitlesine ulaştığınızda siz de kendinizi blogger olarak tanımlayabilirsiniz.
Neden Blog Açmalıyım?
Blogunuzun uzun ömürlü olması için öncelikle kendinize neden blog açmak istediğinizi sormanız ve sağlam cevaplar bulmanız gerekir. Aksi takdirde bir hevesle yazmaya başladığınız blogunuzu devam ettiremeyebilirsiniz.
Genellikle insanlar para kazanmak amacıyla blog açarlar. Ancak kısa vadede para kazandırmayan blog yazma işinden kolayca sıkılır vazgeçerler. Bu sebeple daha manevi sebepler bulmanızı öneririm.
Blog Yazmanın Faydaları
Blog yazmanın size paradan önece kazandıracağı pek çok şey vardır. Bunlardan bazılarını “neden blog açmalıyım?” sorusuna daha heveslendirici cevaplar bulmanız için aşağıda sıralıyorum:
- Blog açmak yazma becerenizini geliştirmenize yardımcı olur.
- Yeni şeyler öğrenmenize katkı sağlar.
- Düzenli yapıldığı için planlı olmayı öğretir.
- Araştırmacı yanınızı geliştirir.
- Daha fazla ve farklı insana ulaşmanızı sağlar.
- Yeni insanlarla tanıştırır. Bu da yeni fırsatlar demektir.
- Kendinizi ve işinizi tanıtmanıza yardımcı olur.
- Özgüveninizi artırır.
- Serbest çalışmanıza imkan tanır.
Gördüğünüz gibi blog yazmanın faydaları saymakla bitmiyor. Eğer “neden blog yazmalıyım?” sorusuna kendimiz geliştirmek, ilgili alanımda daha çok şey öğrenmek, insanlara faydalı olmak gibi cevaplarla yola çıkarsanız ün ve para sonrasında sizi bulacaktır 🙂
Blog Açmak İçin Gerekenler
Evet, sıra geldi teknik detaylara. “Blog nasıl açılır?” sorusunu 4 farklı başlık altında adım adım yanıtlamaya çalışacağım.
- Blog İsmi
- Domain
- Hosting
- Tema
Blog İsmi Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Teknik olarak blog kurulumu için gerekli olan domain, hosting ve tema konularına geçmeden önce önemli bir seçim yapmanız gerekir: Blogunuzun adı.
Çünkü bundan sonraki adımlarda blog adına ihtiyacınız olacak. 🙂 Ancak biran önce başlamak için hemen düşünmeden karar vermeyin sakın.
Sonradan pişman olmamak adına blog adı seçerken dikkat edilmesi gereken şeyleri mutlaka dikkate alın:
- Blogunuzun konusuna uygun bir ad seçin.
- Akılda kalıcı bir isim olmasına özen gösterin.
- Marka olabilecek bir blog adı belirleyin.
- Kendinizi tanıtmak ve danışmanlık yapmak için isminizi blog adı olarak kullanın.
- Seçtiğiniz blog isminin başkaları tarafından kullanılmadığından emin olun.
- Özgün, kimseyi taklit etmeyen bir blog adı seçin.
Blog isminize karar verdiyseniz bir sonraki adıma geçebiliriz.
Domain Nedir?
Türkçe “alan adı” anlamına gelen domain, web site adresi için kullanılan genel bir ifadedir. “www.dekorolog.com” bir domaindir.
İnsanların sitenize ulaşması için ihtiyaç duyduğu şey blogunuzun alan adı yani domainidir.
Bir blog oluşturmak için öncelikle domain almanız gerekir.
Domain Nasıl ve Nereden Satın Alınır?
Blog adınızı belirledikten sonra domain kayıt hizmeti veren firmalardan birine girerek almak istediğiniz alan adını sorgulayarak boş olup olmadığını kontrol edin.
Eğer alan adınız boştaysa şimdi de hangi uzantıyı kullanmak istediğinize karar vermeniz gerekir. com, net, co, org vs.?
En çok tavsiye edilen, domain firmalarının da ilk sorguladığı uzantı “com”dur. Blog adınızın “com” uzantısı boştaysa doğrudan satın alma işlemine devam edebilirsiniz.
Ancak tabii ki hangi uzantıyı seçeceğiniz size kalmış. Belki isminizle uyumlu olduğu için .net, .co gibi uzantıları .com yerine de tercih edebilirsiniz.
Ayrıca domain kayıt firması seçtiğiniz uzantı başka biri tarafından daha önceden alınmışsa size boşta olan uzantıları seçenek olarak sunacaktır.
Domain Sorgula
Blogunuz için hemen buradan domain sorgulayabilirsiniz.
Bluhost domain kayıt ve hosting firması hostinh alımlarınızda 1 senelik domain ücreti almamaktadır. Dilerseniz bu fırsatı değerlendirmek için banner’a tıklayarak blog adresinizi bedavaya getirebilirsiniz 🙂
Diğer Domain Kayıt Firmaları
Domain satın alabileceğiniz birçok firma vardır. Ancak şunun altını çizmek istiyorum; sorguladığınız web site adresini hepsinde bulabilirsiniz. Yani xyz.com alan adının bir firmada olup diğerinde olmama gibi bir ihtimali yoktur. (Olduğu durumlarda bilin ki firma kendisi domaini almış ve size pazarlıyordur.)
Kısacası burada önemli olan domainin nerede daha ucuza satıldığıdır. Aşağıdaki siteler üzerinden hangisinin daha ucuza domain sattığını karşılaştırabilirsiniz. Ama 1 senelik bedava domain veren Bluehost‘un kampanyasını da kaçırmayın derim 🙂
- Godaddy: Dünyaca en ünlü domain kayıt firmalarından biri olan Godaddy Türkiye’de de verdiği reklamlar ve Türkçe sitesi sayesinde oldukça popüler. Dilerseniz blog adresinizi almak için godaddy.com u ziyaret edebilirsiniz.
- NameCheap
- Register.com
- Natro
- İsimtescil
- İhs
Alan Adı/Domain Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Tıpkı blog adı seçerken olduğu gibi domain seçerken de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Doğru bir domain seçmek için önerilerime kulak vermeyi unutmayın:
- Alan adının kısa olmasına özen gösterin.
- Uzun olacaksa da akılda kalıcı olduğundan emin olun.
- Gerekmedikçe “-” işaretli domain almayın.
- Uzantı seçerken “.com, .net” gibi herkesin ilk aklına gelenleri seçin.
- Blogunuzun ne hakkında olduğunu iyi anlatan bir domain alın.
- Anahtar kelime içeren domainleri tercih edin. Örnek sinema filmleri üzerine bir açacaksanız “www.sinemafilmyorumlari.com” gibi bir adres blogunuza insanlar arama motorları üzerinden daha kolay ulaşmasını sağlayacaktır.
- Geleceği düşünerek marka olabilecek, jenerik bir alan adı seçin.
Hosting Nedir Ne İşe Yarar?
Hosting, barındırma anlamına gelir. Web sitenizi yayınlamak için internet üzerinde bir alana sahip olmanız gerekir. Bu alanı size hosting firmaları sağlar.
Hosting firmaları belli ücret karşılığında sunucularında web siteniz için size bir alan kiralarlar. Web sitenize ait dosyalar bu sunucular vasıtasıyla ziyaretçilerinizin 7 gün 24 saat erişimine açık olur.
Sitenize bir şeyler yüklemek ve domaininize girdiklerinde insanların yüklediğiniz şeyleri görmesi için hosting hizmetine ihtiyacınız vardır.
Dünyaca Ünlü Güvenilir Hosting Firmaları Hangileridir?
Hosting hizmetini alabileceğiniz pek çok firma vardır. Domain satan firmaların çoğu hosting hizmeti de vermektedir. Ancak ikisini aynı yerden alabileceğiniz gibi farklı yerlerden de alabilirsiniz. Tercihinize kalmış.
Ben dekorolog.com domainini Godaddy üzerinden aldım ancak hostingi için BlueHost şirketini kullanıyorum.
Bluhost’un özelliklerinden kısaca bahsetmem gerekirse;
- Güvenli: Dünyada da bilinen herkesin kullandığı bir host şirketi.
- Hızlı ve kolay: Tek tıkla WordPress kurulumu imkanı tanıyor.
- Ücretsiz Domain: 1 senelik domain ücretinizi karşılıyor. Yani eğer domain almadıysanız BlueHost üzerinden 1 sene boyunca kullanabileceğiniz bedava domain / alan adınızı alabilirsiniz.
- 7/24 destek: Yabancı bir şirket olduğu için farklı ülkelerden müşterileri var. Bu nedenle de günün her saati teknik destek alabilirsiniz.
2020 itibariyle aylık 3,95 dolardan başlayan fiyatlarla BlueHost üzerinden hosting satın alabilir, blog temanızı hemen kurarak bloglamaya başlayabilirsiniz 🙂
Hosting satın almak için tıklayın
Diğer Hosting Firmaları
BlueHost dışında dünyaca ünlü ya da Türk hosting firmalarından bazılarını araştırmanız için aşağıda listeliyorum:
- Hostgator
- Hostinger
- Natro (Türk)
- Hostmonster
- Turhost (Türk)
- Hetzner
- Knownhost
- Hostwinds
- Green Geeks
- Interserver
- Vultr
- Contabo
Hosting Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Yukarıda da gördüğünüz üzere hosting hizmeti satın almak için önünüzde bir sürü seçenek var. Ancak karar vermeden önce, bir ön araştırma yapmanızı öneririm.
Blogunuz için hosting şirketi seçerken şunlara dikkat etmeyi unutmayın:
- Ne kadar güvenilir olduğunu araştırın.
- Ücretsiz ve günün her saati teknik destek verdiklerinden emin olun.
- Her firmanın sunduğu farklı hosting paketleri vardır. Paket içeriklerinin sizin isteğinizi karşılayıp karşılamadığından emin olun.
- En iyi hizmeti en düşük fiyata veren firmayı bulun.
Hosting Kurulumu Nasıl Yapılır?
Blogunuzun ismine karar verdiniz, alan adınızı aldınız ve güvenebileceğiniz bir hosting firmasıyla anlaştığınızda göre sıra geldi hosting kurulumunu yapmaya.
İlk yapmanız gereken şey domain kayıt firmanıza giriş yaparak name server ayarlarını yapmak olacaktır.
“Name server ayarları nasıl yapılır?” sorusunun cevabına gelince, hosting firması size ayarlamanız gereken name server bilgilerini bir mail ile iletecektir. Bu bilgiyi domain kayıt sitenizdeki kontrol panelinde ilgili domainin name server alanına girmeniz yeterlidir.
Eğer domain’i hosting firmasından aldıysanız bu işlemle uğraşmanız gerekmez. Çünkü name server bilgisi zaten otomatik olarak ayarlanmış olur firma tarafından.
Bedava Domain + Hosting Veren Blog Siteleri Nelerdir?
Domain ve hosting satın almanıza gerek kalmadan da blog oluşturabilirsiniz. Bu 2 hizmeti de aynı anda sunan ücretsiz blog siteleri var. Tek yapmanız gereken bu sitelere üye olmak.
- WordPress
- Blogger
- Wix
- Medium
- Tumblr
- Blogcu
- Weebly
Ücretsiz blog açmanıza imkan tanıyan bu siteler aracılığıyla blogunuzun domainini seçebilir (uzantısı .blogspot.com, .wordpress.com vs. oluyor çoğunda), ücretsiz versiyon için sunulan temalardan size en uygun olanı kurarak bloglamaya başlayabilirsiniz.
Ücretli Hosting Almanın Avantajları Nelerdir?
“Ücretsiz, bedava” kelimeleri her ne kadar kulağa hoş gelse de ücretli hosting hizmetini tercih etmek isteyeceğiniz pek çok dezavantajları vardır, yukarıda saydığım bedava domain + hosting hizmeti veren sitelerin.
Ücretli hosting kullanmanın avantajlarını sayarken diğerlerinin dezavantajlarını da fark edeceksiniz:
- Domain’de farklı bir şirketin adını geçirmek zorunda olmazsınız. (xyz.blogspot.com, xyz.wordpress.com gibi)
- Size sunulan sınırlı hizmete bağlı kalmazsınız.
- Sitenizin belli yerlerinde isteğiniz dışında reklam görünmez.
- Sitenizin sizin isteğiniz dışında kapanma riski olmaz.
Bu tarz olumsuzluklar yaşamamak için ücretli hosting ve domain kullanmanızı öneririm.
WordPress Kurulumu
Dünyadaki web sitelerinin çoğu WordPress yazılımını kullanmaktadır. Blogunuz için sıfırdan bir tema tasarımı yaptırmayı ve bunu yazılımcıya kodlattırmayı düşünmüyorsanız WordPress’i tercih edebilirsiniz.
Oldukça kullanışlı, bol tema seçeneği sunan ve eklentilerle sonsuz geliştirme olanağı tanıyan WordPress yazılımını kullanmaya başlamak için öncelikle kurulumunu yapmanız gerekir.
Hosting firmasının size gönderdiği mailde Cpanel giriş bilgileri yer almaktadır. Cpanel’e giriş yaptıktan sonra WordPress kurulumu alanına tıklayarak sizden istenen domain adresi, blog adı ve açıklaması, kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri doldurarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Aşağıda örnek bir Cpanel ekranını paylaşıyorum.
Bluehost Cpanel
ÖNEMLİ: Burada girdiğiniz kullanıcı adı ve şifre sizin blogunuzun yönetim paneline giriş bilgilerinizdir.
Blog Yönetim Paneline Nasıl Girerim?
“domainadresiniz.com/wp-admin” uzantısını kullanarak açılan ekrana kullanıcı bilgilerinizi girebilir ve blog yönetim paneline ulaşabilirsiniz.
Ve işte blogunuz hazır! 🙂
Bloglamaya başlamadan önce sitenizin görünümünü kişiselleştirmek için tema seçiminden, ücretli tema satın alımından ve kurulumundan da bahsetmek istiyorum.
Blog Teması
WordPress kurulumu bittikten sonra blogunuz standart default bir tema ile yayına girer. Bu 2020 için Twenty Twenty temasıdır. Eğer blogunuz için farklı bir tema seçmezseniz genel görünümü şu şekilde olacaktır.
Ancak bu tema blogunuzun konusuna uygun olmayabilir. Bu sebeple yönetim panelinden farklı bir WordPress blog teması seçebilirsiniz.
Bunun için yönetim panelindeki sol menüden Görünüm > Temalar menüsüne tıklayın. Açılan sayda “Yeni Ekle” butonuna tıklayın.
Açılan sayfada WordPress’in ücretsiz kullanımıza sunduğu pek çok farklı tasarıma sahip farklı konulardaki bloglara uyabilecek temaları göreceksiniz.
Öne çıkan, Popüler, En son yüklenen temaları yeşil ile belirttiğim ilgili menüden seçerek görebilirsiniz.
Turuncu ile belirttiğim alanda farklı anahtar kelimelerle arama yaparak blogunuza uygun temalara göz atabilirsiniz.
Beğendiğiniz temanın nasıl duracağını görmek ve kurulumunu yapmak içinse mavi ile belirttiğim butonları kullanabilirsiniz.
Ücretli bir tema aldıysanız da mor ile belirttiğim “Tema yükle” butonuna tıklayarak zipli wordpress tema dosyanızı panel üzerinden yükleyerek basit bir şekilde kurulumunu yapabilirsiniz.
Worpress Blog Teması Nereden Satın Alınır?
WordPress panelinde yer alan tasarımlar sizin için yeterli değilse daha özgün bir tema satın alabilirsiniz. Aşağıdaki siteleri ziyaret ederek birçok geliştiricinin temalarına ulaşabilir ve satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- themeforest.net
- mythemeshop.com
- elegantthemes.com
- templatic.com
- templatemonster.com
- templatemonster.com
- colorlib.com
- wordpress.org/themes
WordPress Blog Teması Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Blogunuz için bir wordpress teması seçerken daha sonra hayal kırıklılığına uğramamak için bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir.
İşte WordPress teması seçerken dikkat etmeniz gerekenlerden bazıları:
- Blogunuzun konusuna uygun bir tema tasarımını tercih edin. Böyle sonrasında tasarımı düzeltmekle zaman kaybetmezsiniz.
- İhtiyacınızı karşılaşayacak bir tema seçin. Örneğin fotoğrafçılık üzerine bir blog açacaksanız galeri özelliği olan bir tema işinizi görecektir.
- WordPress temasının mobil uyumlu olup olmadığına dikkat edin. Artık herkes akıllı telefonlarda arama yaptığı için blogunuzun mobilde nasıl görüneceğinden emin olun.
- Temayla ilgili yorumları mutlaka okuyun.
- Temanın en son güncellendiği tarihe dikkat edin. Eğer uzun süredir güncellenmemişse bazı sorunlar yaşamanıza sebep olabilir.
- Temanın kaç kişi tarafından indirildiği de önemli. Buradan ne kadar kullanışlı olup olmadığını anlayabilirsiniz.
- İlgili temayı kullanan birkaç siteye göz atın. Bu size bomboş bir siteyi o temayla nasıl bir görünüme kavuşturabileceğinizi gösterecektir. (Bu yapmak için şu siteden arama yapabilirsiniz: https://builtwith.com/)
- Ya da beğendiğiniz blogların hangi temayı kullandığına göz atın. (Şu site sayesinde hangi temayı kullandıklarını bulabilirsiniz: https://www.wpthemedetector.com/)
- Beğendiğiniz temanın demosunu mutlaka kurcalayın. Demosu olmayan temayı almayın.
“Blog nasıl açılır?” rehberimizin sonuna gelmiş bulunmaktayız.
Eğer sizin için anlaşılmayan bir nokta varsa ya da hosting alma, tema kurma gibi konuları hızlı bir şekilde geçip hemen blog yazmaya başlamak istiyorsanız teknik danışmanlık hizmeti için ulviyeucuncuoglu@gmail.com adresi üzerinden bana mail atabilirsiniz. 🙂
BONUS: Blog Yazarak Nasıl Para Kazanılır?
Sevdiğiniz konu hakkında blog yazarken para da kazanmak isterseniz aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz 🙂
- Google adsense reklamlarına yer vermek
- Backlink satmak
- Basın bülteni yayınlamak
- Reklam iş birlikleri yapmak
- Affiliate ile gelir ortağı olmak
Yazar Hakkında
-
Merhaba, ben Ülviye. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde SEO uzmanı olarak çalışıyorum. Yazı yazmayı, hayvanları, denizi ve dekorasyonu çok seviyorum. Bir kuşum, bir salyangozum, bir de kitabım var. (https://www.kitapyurdu.com/kitap/neden-dogurmuyorum-/650183.html)
Sevdiğim, beğendiğim şeyleri takip için hesaplarımı ziyaret etmeyi unutmayın 🙂
Son Yazıları
- Dekorasyon HaberleriAralık 6, 2024Pantone: 2025: Yılın Rengi Mocha Mousse
- Dekorasyon ÖnerileriKasım 20, 2024Minimalist Evlerde Doğru Halı Seçimi Nasıl Olmalıdır?
- Kendin YapKasım 20, 2024Yılbaşı Hediye Paketi Nasıl Yapılır? | Yılbaşı Paket Süsleri
- Kendin YapKasım 20, 2024Yılbaşı Kapı Çelenkleri: Yılbaşına Özel Kapı Süsleme Fikirleri