- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
İçindekiler (Başlıklara tıklayarak okumak istediğiniz bölüme kolayca ulaşabilirsiniz.)
Gölgelik, güneşlik, tente, branda… Farklı kullanımlar için farklı isimlendirmeler kullanılsa da genel olarak asma germe sistemleri olarak bilinir güneşten koruyucu uygulamalar. Daha çok kafe, restoran gibi yerlerin dış mekanlarını güneşli ve yağmurlu havalarda da kullanılabilir kılmak adına tercih edilen gölgelik modelleri, artık bahçe, balkon, teras ya da verandaya sahip evlerde de sıkça karşımıza çıkıyor.
Dar bir alanı gölgede bırakan güneş şemsiyelerinin yerini gün boyu yer değiştirme derdi olmadan kullanabileceğimiz gölgelik modelleri alıyor. Bez, jüt, keten, file gibi farklı kumaş cinslerinden ya da bambu, ahşap gibi malzemelerden üretilen gölgelik fikirlerine geçmeden önce iyi bir gölgeliğin hangi özelliğe sahip olması gerektiğinden ve branda, tente alırken nelere dikkat etmek gerektiğinden bahsedelim.
Gölgelik Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Tenteyi kullanacağınız alanın güneşi nereden, nasıl aldığına göre seçeceğiniz gölgelik modeli değişecektir. Öncelikle bunu belirleyip güneşi engelleyecek bir seçim yapılmalıdır.
- Gölgeliğin sabit mi yoksa hareketli mi olacağına karar vermelisiniz. Sürekli üstü kapalı bir alan güneş olmadığında kasvetli olabilir.
- Gölgelik kumaşının dayanıklı malzemeden üretilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Işığı ne kadar geçirdiği mutlaka sorulmalıdır.
- Tentenin asılacağı malzemenin paslanmaz olmasına dikkat edilmelidir.
- Sadece güneşe karşı değil rüzgar ve yağmura karşı da koruyucu olduğundan emin olunmalıdır gölgelik alınırken.
- Kolay temizlenebilir ve leke tutmayan kumaş tercih edilmeye özen gösterilmelidir.
- Gölgelik kumaşının solmaya karşı dirençli olduğundan emin olun.
Gölgelik Nerelerde Kullanılır?
Gölgelik olarak isimlendirilen tente, branda, güneşlik gibi asma germe sistemlerinin pek çok farklı kullanım alanı bulunmaktadır. İşte gölgeliklerin kullanım alanlarından bazıları:
- İş yeri ve bina önleri
- Organizasyon alanları
- Çadır alanları
- Araç Koruyucular
- Sezonluk İşletmeler
- Turistik İşletmeler
- Cafe Restorantlar
- Teraslar
- Verandalar
- Bahçeler
- Havuzbaşları
- Plajlar
Gölgelik Modelleri
Her alana, ihtiyacınıza ve tabii ki bütçenize uygun olarak düşünülerek tasarlanmış farklı gölgelik çözümleri bulunmaktadır. Bunlardan en öne çıkanları listeleyerek örnek fotoğraflar üzerinden sizlere ilham vermeye çalışacağım.
Yelken Gölgelikler (Asma Germe Tente)
Üçgen olmasından ötürü yelkene benzetilen asma germe tente olarak da bilinen yelken gölgelikler belli özellikteki bir kumaşın ipler vasıtasıyla gerilmesiyle yapılır. Modern ve estetik görüntüsüyle son zamanların en çok tercih edilen gölgelik modelleri arasında yer almaktadır.
Sabit Gölgelikler
Herhangi bir mekanizmaya bağlı olmadığı için takıldığı gibi kullanılan, açılıp kapanma ya da katlanma özelliklerine sahip olmayan gölgelik modelleridir.
Katlanır Tenteler
Adından da anlaşılacağı üzere farklı şekillerde katlanarak gölgeye ihtiyaç duymadığınız zamanlarda kapatma imkanı sunan tentelerdir.
Kaset Gölgelikler
Kaset gölgelikleri ihtiyacınız olmadığı anlarda kumaşını katlayarak kaset ön profil içerisine gizleyebilirsiniz. Bu sayede sert hava koşullarına karşı daha uzun süre kullanabilirsiniz.
Ayaklı Tenteler
Sabit ya da tekerlekli ayaklar üzerine kurulan bu tenteler T modül tente ya da çift taraflı tente olarak da bilinmektedir. Özellikle kafe restoran için tercih edilen bu tente modelleri büyük bahçesi olanların da tercih edebileceği, geniş bir masayı altına koyabileceği keyifli sohbet alanı yaratabileceği ortamlar hazırlamasına olanak sunar.
Pergolalar
İtalyanca “gölgelik” anlamına gelen pergola, üstü açık, yarı açık, veya kapalı olarak, mekanla organik bir yapıda bulunan, üzerine bitki sardırılabilen, daha çok ahşap veya demir malzemeden yapılmış gölgeleme sistemine denir. Geniş balkon ve bahçenizde doğal bir görünüm yakalamak için pergolaları tercih edebilirsiniz.
Şemsiyeler
Farklı ölçü ve dayanıklılıkta tasarlanan şemsiyeler, artık dış mekanlar için daha çok tercih edilebilir hale geldi. Ticari işletmeler dışında evimizin balkonu, bahçesi ya da terasında hem güneşten hem yağmurdan koruyan dekorasyonla da uyumlu şemsiyeler bulmak mümkün.
Perdeler
Perdeler de dış mekanda gölge ortamlar yaratmak için kullanabileceğimiz malzemeler arasında yer almaktadır. Sadece üstü kapalı bir alanın yanlarından gelen güneşi ve sinek gibi böceklerin sizi rahatsız etmesini önlemek adına perdeler çok pratik ve ucuz bir çözüm sunacaktır.
İşte perdelerin localar, bahçeler ve teraslarda nasıl kullanılabileceğine birkaç örnek:
Farklı ve Yaratıcı Gölgelik Fikirleri
Renkli çarşaf ve kumaşlarla ya da hasır jaluzilerle dış mekanlarda kendi gölgeliklerinizi yapabilirsiniz. Kendin yap fikirleri size cesaret verecek ve hemen uygulamaya geçmek için sabırsızlanacaksınız 🙂
Yazar Hakkında
-
Merhaba, ben Ülviye. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde SEO uzmanı olarak çalışıyorum. Yazı yazmayı, hayvanları, denizi ve dekorasyonu çok seviyorum. Bir kuşum, bir salyangozum, bir de kitabım var. (https://www.kitapyurdu.com/kitap/neden-dogurmuyorum-/650183.html)
Sevdiğim, beğendiğim şeyleri takip için hesaplarımı ziyaret etmeyi unutmayın 🙂
Son Yazıları
- AstrolojiEkim 21, 2024Kasım Ayı Burç Yorumları 2024 Akrep Yeni Ayı Boğa Dolunayı
- Cadılar BayramıEkim 18, 2024Cadılar Bayramı Süslemeleri ve Ev Dekorasyonu Fikirleri
- Bebek Odası DekorasyonuEkim 13, 2024Yenidoğan Hediyesi: Bebek Doğum Duyuru Kartları
- Çeyiz ListesiEkim 10, 20242024 Mutfak Çeyiz Listesi: Yeni Gelin Mutfağında Neler Olmalı?