Mantolama Nedir? Nasıl Yapılır?

mantoloma nedir nasıl yapılır

Mantolama nedir ve nasıl yapılır sorusuna cevap arıyorsanız doğru adrestesiniz. Son zamanlarda popüler bir hale gelen mantolama işlemi pek çok kişinin merak ettiği önemli konular arasında yer almaktadır. Bina sakinlerine sağladığı avantajlar ile dikkat çeken mantolama ile ilgili tüm merak edilenleri sizler için derledik. Şimdi gelin tüm detayları hep birlikte inceleyelim. 

Enerji tasarrufu yapılarak birçok açıdan tasarruf edilmesine olanak sağlayan mantolama, yeni ve eski tüm yapılarda kullanılan bir izolasyon tekniğidir. Farklı izolasyon malzemeleri ile yapının içeriden veya dışarıdan izole edilmesini ifade eden mantolama işleminde yapının tamamı izolasyon malzemesi ile kaplanır.

Kaynak: https://www.kaleyapiyalitim.com.tr/mantolama/mantolama-nedir/ 

Mantolama Nedir?

Mantolama, binalarda uygulanan bir malzeme olup ısı ve ses yalıtımı sağlamaktadır. İster sıcak ister soğuk ikliminde olun, eviniz için uygun miktarda duvar yalıtımına karar vermenize yardımcı olacaktır. Ardından, en büyük endişelerinizin ne olduğunu belirleyerek size en uygun yalıtım türleri arasından seçim yapabilirsiniz. Mantolamanın birbirinden farklı türleri vardır. Söz konusu türler arasından seçim yaparken aşağıdaki unsurları göz önünde bulundurun: 

  • Maliyet, 
  • Dayanıklılık, 
  • Yangına dayanıklılık, 
  • Böceklere dayanıklılık, 
  • Düşük gwp (küresel ısınma potansiyeli), 
  • Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış,
  • Doğal malzemelerden yapılmış, 
  • Hangileri ses yalıtımı veya gaz çıkışı azaltmak için en iyisidir?
  • Hangileri iç hava kalitesini korumak için en iyisidir?

Mantolama Nasıl Yapılır?

mantoloma nasıl yapılır

Dış cephe mantolama uygulamasını yapabilmek istediğiniz yaklaşık yalıtım miktarını ve kullanmaya açık olduğunuz yalıtım türünü belirledikten sonra, bunu duvarların dışına güvenli bir şekilde yapıştırmanın / uygulamanın bir yolunu bulmanız gerekir. R değerini veya ısı yalıtım özelliklerini koruyan bir şekilde seçim yaptığınızdan emin olmalısınız. 

Dış duvar yalıtımını yerine sabitlerken ısı köprülerinden nasıl kaçınılır sorusu pek çok kişinin yönelttiği önemli bir sorudur. Yalıtımın dış duvarlarda düzgün çalışması ve uzun bir işlevsel ömre sahip olması için duvar sisteminin bir hava bariyeri, bir buhar bariyeri / buhar kontrol katmanı, iyi dengelenmiş yalıtım dahil tüm uygun bileşenlere sahip olması ve yalıtımın R değerinden ödün vermez.

Herhangi bir binanın duvarlarına bir sert köpük tabakası eklemek biraz emek isteyen yoğun bir iştir. Düzgün yapıldığında sıkı, kuru, sıcak ve dayanıklı bir yapı ortaya çıkarır.  Mevcut bir evin dış cephesini yeniden inşa etmek, evin enerji performansını yükseltmek için bir fırsat sunmaktadır. Ancak köpük eklemek, düzeltme ve yanıp sönme için titiz ayrıntılar gerekmektedir. Pencereler, kapılar ve kenarlıklar inşa edilmeli ve parlama köpük kılıfa kapatılmalıdır.

Poliizosiyanürat, kalıplanmış genişletilmiş polistiren (MEPS) ve ekstrüde edilmiş genişletilmiş polistiren (XEPS) yaygın kılıf seçenekleridir. Köpük kaplama, geniş başlı çiviler, geniş plastik rondelalar ve / veya köpükle uyumlu yapışkan kalafat ile yapısal kılıfa veya çerçeveye tutturulmaktadır. Yapıştırıcı kullanmadan önce üreticiye danışmakta fayda vardır. Çünkü bazı yapıştırıcılarda bulunan çözücüler köpüklerin erimesine neden olmaktadır. Köpük kılıf tabakası sürekli ve sıkı olmalıdır. Tüm ek yerlerini koli bandı ile değil, yüksek kaliteli bir inşaat bandı ile bantlanmalıdır. İyi seçenekler arasında 3M müteahhit bandı, TU-TUF 4 Bant ve Insultape III bulunur. Bir köpük tabakası yerleştirmek, sızdırmaz hale getirildiğinde R değerini ve hava sızdırmazlığını iyileştirir.

Mantolama Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Dış cephe kaplamasının sabitlenmesi zor olabilir. Tırnaklarınız içinden uzandığı ve sağlam bir tırnak tabanına sıkıca tutturulduğu sürece vinil siding doğrudan köpüğün üzerine takabilirsiniz. Vinyl Siding Institute, 3/4 inç çivi penetrasyonunu önermektedir. Ancak vinil kaplama için 1 1/2 inç çivi penetrasyonu gerekmektedir. Bu, köpük yapısal kaplamayı kapladığında bile alttaki dikmeleri hedeflemeniz gerektiği anlamına gelir. Köpük üzerine ahşap kaplama takmaya gelince dikkatli olun. İnşaatçıların doğrudan plastik köpük izolasyon üzerine ahşap kaplama yapmaları gerektiğini ifade etmek mümkün değildir.

Mantolamanın Avantajları ve Dezavantajları

Mantolama hizmetlerinin çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır. Söz konusu avantaj ve dezavantajlar genel olarak aşağıdaki gibidir. 

Avantajlar

  • Mantolama hizmetleri genel olarak binaların ve daire sakinlerinin konforu artırır.
  • Binaların hava sızdırmazlığını iyileştirir.
  • İletken ısı kaybını ve termal köprülemeyi azaltır.
  • Boşluk sıcaklığını yükselterek duvarlardaki yoğuşmayı azaltır.
  • Basınç dengeleme ve drenaj yoluyla yağmurun duvar boşluklarına nüfuz etmesini azaltır.
  • İstenmeyen sesin engellenmesine yardımcı olur.
  • Bazı durumlarda uygun maliyetli bir seçenek sunar.
  • Enerji maliyetleri yükseldikçe yükseltme değeri değer kazanır.

Dezavantajları

  • Karmaşık detaylandırmaya sahiptir. 
  • Yoğun emek gerektirir.
  • Ek malzeme ve işçilik maliyeti bulunmaktadır.
  • Potansiyel olarak uzun geri ödeme süresi vardır. 

Yazar Hakkında

Ülviye Suna
Ülviye Suna
Merhaba, ben Ülviye. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum. Yaklaşık 10 senedir özel sektörde SEO uzmanı olarak çalışıyorum. Yazı yazmayı, hayvanları, denizi ve dekorasyonu çok seviyorum. Bir kuşum, bir salyangozum, bir de kitabım var. (https://www.kitapyurdu.com/kitap/neden-dogurmuyorum-/650183.html)
Sevdiğim, beğendiğim şeyleri takip için hesaplarımı ziyaret etmeyi unutmayın 🙂

Başka Yazı Yok

Giriş Yap

close